Viata si sanatatea vazute la microscop

EVALUAREA MODERNA A HOMEOSTAZIEI ORGANISMULUI
O picatura de sange
VIATA SI SANATATEA VAZUTE LA MICROSCOP

S-a stabilit ca viata si starea de sanatate a oricarei persoane pot fi descifrate intr-o singura picatura de sange. Cu ajutorul videomicroscopului cu putere ridicata de marire, pe baza aspectului si a compozitiei sangelui proaspat (plasmei sanguine, hematiilor, leucocitelor si trombocitelor), putem obtine o imagine clara a starii psiho-fizice a organismului nostru si a starii noastre de sanatate. Multe aspecte evidentiate la nivelul plasmei sanguine si al elementelor figurate din sange raman neobservate la examenul microscopic clasic.

Sangele este singurul tesut viu in stare fluida din organismul nostru.
Este compus din globule rosii (hematii) si albe (leucocite), precum si din plachete sanguine (trombocite) — 45%, care se afla in plasma sanguina, compartimentul lichid al sangelui. Plasma reprezinta 55% din sange si are urmatoarea compozitie: 92% apa, 7% proteine, sub 1% saruri anorganice, substante organice, gaze in forma lichefiata, hormoni, antibiotice si enzime.

Acest fluid pretios transporta oxigenul de la plamani la organe, tesuturi si celule, apoi preia dioxidul de carbon din celule si il transporta inapoi in plamani. De asemenea, directioneaza substantele nutritive din intestine in ficat, iar de aici mai departe la toate organele; produsele rezultate in urma metabolismului celular sunt dirijate spre rinichi si alte organe, prin care sunt eliminate din organism sub forma de reziduuri. Pe langa aceasta, sangele are un rol deosebit de important si in protectia organismului, leucocitele, proteinele si imunoglobulinele din compozitia sa mentinand buna functionare a sistemului imunitar.

Nu poate fi neglijat nici faptul ca sangele mentine homeostazia (echilibrul) mediului intern.

Mentinerea homeostaziei este conditia de baza pentru mentinerea sanatatii. Perturbarea echilibrului pe o perioada mai indelungata duce la aparitia bolilor. Examinarea unei picaturi de sange proaspat poate oferi informatii vitale despre starea actuala a sanatatii noastre si chiar despre eventualele riscuri care ar putea aparea drept consecinta a perturbarii homeostaziei pe o perioada indelungata.

Analiza directa a sangelui in camp intunecat poate evidentia cu exactitate aparitia unui dezechilibru (dishomeostazie) in organism. Modificarea aspectului celulelor de sange, precum si a plasmei in care se afla, poate fi sesizata la microscopul in camp intunecat cu mult inainte de aparitia bolii.

Ce este, de fapt, diagnosticul Darkfield?

Aceasta metoda microscopica consta in examinarea unei picaturi de sange proaspat, necolorat si neprelucrat. Multumita acestei metode, deja in anul 1901 a putut fi diagnosticat sifilisul — ca urmare a evidentierii prezentei Spirochetelor in sangele examinat. In ultimele trei decenii, a crescut din nou interesul fata de aceasta metoda, deoarece face posibila determinarea echilibrului metabolic din organism, poate stabili, indirect, daca alimentele pe care le consumam sunt adecvate grupei noastre sanguine si ofera informatii despre cantitatea de lichide consumate.

Examinarea la microscopul in camp intunecat a sangelui trebuie efectuata in 20 de minute de la recoltare deoarece, in afara organismului, celulele sanguine supravietuiesc maximum 20 de minute.

Daca protejam preparatul de uscare, sangele se pastreaza proaspat si astfel e posibila evaluarea starii celulelor de sange si a plasmei, cu toate componentele acestora, care, la o analiza clasica (unde mai intai picatura de sange este uscata, apoi colorata si fixata) raman invizibile.

Prin analiza sangelui cu un microscopic in camp intunecat (dark field), dotat cu microcamera si monitor de calculator sau ecran de televizor, cu un contrast de exceptie si o marire puternica, procesele care se deruleaza in picatura de sange si care caracterizeaza starea de sanatate in acel moment devin vizibile si pentru persoana examinata, nu doar pentru medic.

Aceasta ne ofera posibilitatea de a vedea ce se intampla in vasele noastre sanguine si, indirect, in intregul organism, despre care, in mod obisnuit — cel putin pana nu ne imbolnavim — nici nu avem idee.

Analiza directa a sangelui in camp intunecat este un procedeu orientativ. Deci, pe baza acestei examinari nu se poate stabili un diagnostic definitiv, dar procedeul ne poate indica pasii ce trebuie urmati. Scopul propriu-zis al examinarii este o evaluare rapida a starii generale de sanatate si a eventualelor consecinte negative declansate de factorii nocivi din mediul extern si intern asupra organismului.

Microcosmosul misterios, necunoscut pana in prezent, isi dezvaluie secretele.
Doar cand pasim in lumea secreta a organismului nostru ne putem da seama cat de importanta este homeostazia acestuia, echilibrul mediului intern, si, prin urmare, necesitatea unei vieti sanatoase, a unei alimentatii adecvate, precum si consumul unor suplimente alimentare de calitate.

Reflectarea starii noastre de sanatate intr-o picatura de sange pe care o putem vedea pe monitorul calculatorului ne poate arata ce trebuie sa facem pentru insanatosire.

Ce vedem in picatura de sange la microscop, in camp intunecat?

Forma celulelor rosii si albe, marimea si relatia dintre acestea.

 1. Frecvent, poate fi observata agregarea globulelor rosii (agregarea acestora sub forma unui sirag de margele). Aceasta se intampla in cazul persoanelor care nu se alimenteaza adecvat grupei lor sanguine, sub efectul aderarii lectinelor.
 2. O astfel de imagine poate aparea si ca urmare a deshidratarii, stresului, oboselii sau hipercolesterolemiei. In consecinta, in functie de cauze, recomandam OxyMax, antioxidanti, Super Soya Lecithin sau Cholestone.

Repetarea examenului dupa 4-6 saptamani ne va indica ameliorarea starii sangelui, daca persoana respectiva a respectat meniul prescris si a consumat suplimentele alimentare recomandate.

Putem observa si afectarea globulelor rosii, care poate avea mai multe cauze:

 1. Efectul radicalilor liberi, ceea ce indica necesitatea consumarii de antioxidanti;
 2. Pot fi sesizate semnele unei anemii datorate carentei de acid folic, vitamina B12 si/sau fier. In aceasta situatie, se recomanda Iron Plus, respectiv suplimente alimentare apartinand grupei vitaminelor B (Stress Menagement, Mega B-Complex, Super Mega 50);
 3. Alimentarea insuficienta a organismului cu oxigen care, printre altele, se poate datora si unei circulatii deficitare. In astfel de situatii poate ajuta OxyMax.

In continuare, sa observam aspectul leucocitelor (granulocite, limfocite si monocite), forma, dimensiunea, precum si relatia dintre ele. Marimea, mobilitatea redusa sau crescuta a acestora ne indica diferite tulburari ale sistemului imunitar. In aceste situatii, ImmunAid, VirAgo si multe alte suplimente alimentare pot ajuta ca aspectul picaturii de sange sa se normalizeze in decurs de 4-6 saptamani.

Putem obtine si o imagine a starii plasmei, partea fluida a sangelui. Si in aceasta situatie se pot constata numeroase modificari. De exemplu, putem sesiza prezenta unor proteine si grasimi nedigerate.

 1. De exemplu, putem sesiza prezenta unor proteine si grasimi nedigerate. In astfel de cazuri, Cholestone, Triple Potency Lecithin, Meal Time si Digest Ease sunt suplimente alimentare deosebit de eficiente.
 2. In schimb, deseori putem observa si prezenta unor microorganisme (bacterii, fungi, paraziti). Pentru restabilirea starii de sanatate ne pot ajuta ParaProtex, Acidophilus si Garlic Caps.
 3. Mai pot fi prezente si cristale de acid uric si colesterol. Suplimentele recomandate in acest caz sunt Strong Bones, Nopalin, Cholestone etc.
 4. Deseori se pot vizualiza si ateroame — asa-numitele plachete sau plachete Enderlein — care se formeaza pe peretii vaselor sanguine (arterelor) si se datoreaza acumularii unor substante cu continut de grasimi si fire de fibrine. Prezenta acestora ne indica, indirect, existenta proceselor aterosclerotice in vasele sanguine si, in aceste cazuri, recomandarea medicului este aceeasi: trebuie efectuate schimbari in meniu si trebuie inceput consumul unor suplimente alimentare (Cholestone, Super Soya Lecithin, Triple-Potency Lecithin, Fat Absorber, Fat Burners, Nopalin).
 5. De multe ori pot fi observate si proteinele participante la coagulare, firele de fibrina, ceea ce indica riscul formarii cheagurilor, al producerii infarctului miocardic si accidentelor vasculare cerebrale. In astfel de situatii este necesar consumul unor preparate capabile sa reduca densitatea sangelui (usturoiul si patrunjelul — Garlic Caps with Extra Parsley; vitamina E; acizii grasi — Omega3; Evening Primrose Oil; produse cu continut de Gingko Biloba).
 6. Examenul la microscop in camp intunecat pune in evidenta si prezenta metalelor grele in sange (cadmiu, strontiu, plumb). In aceste cazuri, consumul antioxidantilor (Mega Protect 4 Life, Smokerade, Energy&Memory, Pro Selenium, Chelated Zinc) poate duce la o ameliorare semnificativa.
 7. Prin aceasta metoda de examinare putem vizualiza si efectul nociv pe care-l exercita stresul fizic sau psihic asupra celulelor. Multumita acestei metode, putem preveni aparitia unor boli cu ajutorul suplimentelor alimentare (Rhodiolin, Noni, precum si multe alte produse care sa corespunda cerintelor persoanei afectate), al unui meniu adecvat si unei gandiri pozitive.

CE PUTEM CONSTATA IN URMA ANALIZEI DIRECTE A SANGELUI IN CAMP INTUNECAT?

 • prezeta unor microorganisme (bacterii, fungi, paraziti)
 • sifilis si borelioza (boala Lyme)
 • anemii prin deficit de Fe, acid folic, B12
 • probleme circulatorii
 • hipercolesteromie
 • hiperaciduria
 • evidentierea metalelor grele (Plumb si Cadmiu)
 • proteinele participante la coagulare si firele de fibrina (risc de infarct miocardic si AVC)
 • celule atipice (leucemie, cancer)
 • carenta vitaminelor si proteinelor
 • predispozitia spre alergii
 • existenta unor afectiuni cronice
 • leziunile provocate de efectul nociv al radicalilor liberi
 • perturbarile functiilor ficatului si bilei

            Prin utilizarea acestui tip de analiza se pot diagnostica afectiunile enumerate mai sus (cu luni de zile inaintea diagnosticului prin analize de laborator obisnuite) inainte de aparitia primelor simptome ale bolii.

METODA DARKFIELD CREEAZA POSIBILITATEA CA PERSOANA EXAMINATA:

 • sa isi schimbe modul de viata si de alimentatie;
 • sa constientizeze necesitatea de a consuma unele suplimente alimentare;
 • sa reduca riscul de aparitie a bolilor.

Examinarea picaturilor de sange proaspat trebuie repetata la un interval de 4-6 saptamani. In tot acest timp, persoana examinata trebuie sa urmeze recomandarile in ceea ce priveste modul de viata si alimentatie, sa consume suplimentele alimentare recomandate de medic.

In masura in care respecta recomandarile primite, cu prilejul unei noi examinari, pe lamela supusa analizei, modificarile vor fi vizibile. Iar aceasta va va motiva si mai mult sa fiti consecventi pe drumul anevoios al mentinerii sanatatii.

CUM SA NE PREGATIM PENTRU EXAMINARE ?

Cu cel putin 6-12 ore inainte de examinare nu trebuie sa mancam nimic! In acest timp, este deosebit de important sa avem un aport crescut de lichide: trebuie sa consumam, in primul rand, apa de calitate, neclorurata si neacidulata, suc de fructe fara zahar sau ceai! Sa nu consumam cafea, ceai verde si apa cu clor!

CE NU SE POATE DETERMINA PRIN ACEASTA METODA ?

 • grupa sanguina — pentru determinarea acesteia este nevoie de examen serologic
 • valoarea pH a sangelui (echilibrul acido-bazic)
 • nivelul zaharului din sange (glicemia).

PRIN CE DIFERA ANALIZA DIRECTA A SANGELUI PROASPAT DE ANALIZA PRIN METODE CLASICE ?

 • proba nu este colorata
 • evalueaza starea generala, nu partiala, a picaturii de sange
 • prin marirea puternica de catre microscop, in camp intunecat, o singura privire permite examinarea caracteristicilor celulelor din picatura de sange analizata.

Analiza sangelui prin metoda Darkfield se poate face la Centrul Medical Sanatatea, Craiova

Tel: 0744575906

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *