BOALA LYME – tratament clasic și naturist

Boala Lyme (borrelioza Lyme, infecția Lyme, boala mușcăturii de căpușă). Descrierea bolii a fost făcută prima dată în 1977, în orașul Lyme, în urma studierii unui focar de poliartrită reumatoidă asociat cu mușcătura de căpușă. Însă, abia în l982, microbiologul american Willy Burgdorfer a identificat și izolat agentul cauzator al bolii Lyme, Borrelia burgdorferi, ca microorganism filamentos, spiralat, de 5 – 25 microni lungime și 0.2 – 0.5 grosime, foarte mobil și cu mișcări de rotație. Borreliile sunt bacterii. Ele nu se întâlnesc în stare liberă în natură și, fiind strict parazite, existența lor nu ar fi posibilă fără organisme vii. Gazde naturale ale parazitării cu căpușe sunt: animalele sălbatice (șoareci de câmp, căprioare, iepuri, vulpi, veverițe, păsări), animalele domestice (capre, oi, vaci, cai) precum și animalele de companie (caini, pisici). Boala Lyme („boala cu o mie de fețe”) afectează întregul organism. În lipsa unui tratament adecvat simptomele ei mimează o multitudine de boli precum: scleroza în plăci, scleroza amiotrofică laterală, scleroza multiplă, boala Alzheimer, sindromul Guillain Barre, artrita reumatoidă, hernia de disc, fibromialgia, dermatita, sifilis, depresia, anorexia nervoasa, sindromul maniaco-depresiv.

Infectarea cu borrelii. Căpușele Ixodes scapularis (mici și roșii) sunt cele care se contaminează cu borrelii și transmit omului, prin mușcătură, boala Lyme. Ele trăiesc în zone împădurite sau cu vegetație abundentă și sunt mai active primăvara, vara și toamna (în sezonul cald și umed).

Simptome în boala Lyme (boala mușcăturii de căpușă) 
Perioada de incubare a infecției Lyme este cuprinsă între 7 – 10 zile. Evoluția bolii Lyme este evidențiată în trei etape succesive:

1. Boala Lyme acută (infecția localizată) – După inocularea în piele și multiplicarea locală a borreliilor apare o leziune cutanată specifică, denumită eritem migrator: o zonă omogenă, roșie, care se extinde în câteva zile până la 10 – 60 centimetri în toate direcțiile și are marginile ușor ridicate peste nivelul pielii sănătoase. În timp se formează o leziune cu cercuri concentrice, roșii, alternând cu cercuri de piele sănătoasă. Eritemul migrator (EM) apare la 1-2 săptămâni de la mușcătura de căpușă, persistă 3-5 săptămâni și poate fi însoțit de simptome de tip gripal: febră, frisoane, oboseală, cefalee, conjunctivită, fotofobie, dureri musculare, dureri articulare, tumefieri ganglionare locale. EM apare în 80 – 90% din cazuri, însă la unele persoane infectate nu apare nici un simptom. Boala Lyme acută, diangnosticată precoce și tratată corect, are toate șansele să se vindece complet. Totuși, important de știut este faptul că, un fost bolnav de boală Lyme, mușcat de o nouă căpușă, se poate reinfecta deoarece în organism nu se formează imunitate împotriva borreliilor și nici nu există vaccin specific.

2.  Borrelioza diseminată Lyme cu manifestări precoce (infecția timpurie). La câteva săptămâni de la apariția EM, infecția diseminează în piele, sistem nervos, inimă, mușchi, articulații, ochi, unde au loc procese inflamatorii. Caracteristica principală a acestei faze este neuroborrelioza acută Lyme. Ea se manifestă prin inflamație meningeală ușoară, sau prin simptome inflamatorii neurologice severe: cefalee, greață, vărsături, fotofobie, afectarea nervului facial, amorțeală și furnicături în partea afectată a feței, pareză a mușchilor faciali, vedere dublă, modificări ale auzului, inflamația nervilor din zona cervicală, toracală și lombară a coloanei vertebrale, etc. – stadiu în care pot apare simptome ușoare de encefalită (edem cerebral, tulburări ale somnului, tulburari de memorie, iritabilitate) sau mielita. De obicei, tulburările neurologice dispar complet după o lună, dar pot să reapară și să devină cronice. Este momentul când pot apare infecții si inflamatii la nivelul altor organe: articulații (artrita acută Lyme și dureri articulare cu caracter migrator), mușchi (fibromialgie), inimă (miocardită, pericardită, blocuri atrioventriculare, cardiomiopatie), ochi (conjunctivită, keratită, uveită, nevrita nervului optic), ficat (hepatită), ganglioni (limfadenopatie regională), splină (splenomegalie).

3.  Boala Lyme cronică (infecția persistentă). Se instalează de la câteva luni sau de la câțiva ani de la mușcătura de căpușă. Este stadiul cel mai sever al bolii, stadiul în care apar probleme în aproape toate sistemele organismului. Boala Lyme cronică este mai dificil de tratat decât boala Lyme acută. Prelungirea acestei faze duce la invaliditate parțială sau totală (caz în care spirochetele au atacat nervii și, exact cum molia toacă lâna, ce a fost distrus nu se mai reface). Apar pe rând:

  • Artrita Lyme cronică. Ea afectează în special articulațiile mari (genunchi, cot, umăr). Este însoțită de osteoporoză și eroziunea cartilajului și a osului. 
  • Acrodermita cronică atrofică. Manifestare cutanată caracteristică a bolii Lyme cronice: leziuni cutanate la nivelul extremităților (mâini și picioare) care, după o perioadă de câțiva ani, capata caracter sclerotic sau atrofic. 
  • Neuroborrelioza cronică Lyme. Se manifestă prin infecția și inflamația cronică a sistemului nervos: encefalopatie (dureri de cap, tulburări de memorie și concentrare, stări de confuzie), encefalomielită (hemipareză, ataxie, convulsii, tulburări cognitive), neuropatie periferică (sindrom de tunel carpian, neuropatie motorie, polineuropatii), encefalopatie demielinizantă (boala fiind des confundată cu scleroza în plăci) și manifestari psihice (depresie, anxietate, demență sau tulburări bipolare). 

Infecția cronică Lyme mai poate produce: fibromialgie (inflamația mușchilor, dureri musculare), afectare cardiacă (inflamația mușchiului inimii sau a vaselor sanguine, bloc de conducere cardiacă, puls prea rapid sau prea lent, palpitații), afectare oculară (keratită, uveită, vasculită retiniană, nevrita optică), afectare aparat genito-urinar (inflamația uretrei și a vezicii urinare, durere pelvină, durere testiculară, pierderea apetitului sexual).

Diagnosticul de borrelioză Lyme. Se stabilește pe baza simptomelor clinice (când pe piele apare Eritemul Migrator caracteristic după mușcătura de căpușe) și prin testele serologice: IgM (prezenți în faza acută a bolii Lyme) și IgG (prezenți în faza cronică a bolii Lyme). Dacă testul ELISA (enzyme-linked immunosorbent, test de screening) este pozitiv, pentru confirmarea diagnosticului se face testul Western blot, test cu specificitate mare, ceea ce înseamnă că va fi pozitiv doar la persoanele care întradevăr sunt infectate cu Borrelia Burgdorferi. Pot apărea situații în care rezultatele testelor IgM și IgG sunt negative, dar la microscopia în câmp întunecat să apară prezența spirochetelor. În asemenea situații se recomandă repetarea analizelor serologice.

Tratament alopat în boala Lyme. Se face în spitale de boli infectioase, sub atenta supraveghere a unui specialist, în baza unui protocol care ia în calcul cure cu antibiotice.

Tratament naturist, cu produse CaliVita, în boala Lyme (borrelioza Lyme). Tratamentul alopat (cu antibiotice) afectează flora intestinală și ficatul. Din acest motiv el se administrează sub atenta supraveghere a specialistului, pe perioade limitate de timp.

În perioada întreruperii tratamentului cu antibiotic, spirochetele, care se află într-o stare de ”amorțeală”, își revin și devin mai rezistente la antibioticul respectiv. Din acest motiv devine necesară administrarea unui antibiotic de clasă superioară, iar procesul se repetă până când pacientul nu mai răspunde la nici un tip de antibiotic. Iată motivul pentru care tratamentul alopat trebuie susținut chiar de la început de un tratament cu produse naturiste, cu rol să neutralizeze efectele nedorite ale antibioticului, să mărească imunitatea pacientului și să creeze un mediu nefavorabil spirochetelor de borrelia.

Produsele naturale folosite în cadrul C. M. Sănătatea, cu rezultate foarte bune în tratamentul complementar al bolii Lyme sunt:

  • ParaProtex și Oregano Oil,
  • Liver Aid,
  • Acidophilus,
  • Power Mins,
  • White Whillow, Liquid Chlorophyll,
  • Apă alcalină ionizată și Organic Noni.

Rețeta naturistă diferă de la persoană la persoană în funcție de vechimea infecției, vârsta pacientului, numărul de cure cu antibiotic pe care le-a făcut, starea ficatului, calitatea florei intestinale.

Analiza Darkfield (microscopia în câmp întunecat) îl ajută pe doctor să stabilească la timp și pe loc formula de tratament care este periodic adaptată/modificată în funcție de:

  • Forma, dimensiunea și densitatea spirochetelor,
  • Forma și dimensiunea eritrocitelor și relația acestora cu granulocitele,
  • Prezența firelor de fibrină în frotiu, etc.
  • Dacă pacientul urmează sau nu un tratament alopat de la un specialist,
  • Dacă pacientul respectă perioada de revenire la control.

Deasemenea se ia în calcul și faptul că:

  • Rețeta naturistă pentru boala Lyme nu trebuie să cuprindă mai mult de 3-4 produse,
  • Dozele recomandate sunt stabilite în funcție de vârsta pacientului și analiza frotiului de sânge (etapele tratamentului).

Etapele formulei de tratament iau în calcul:

  • Pregătirea organismului,
  • Tratamentul cu antibiotic natural,
  • Detoxifierea organismului.

Tratamentul se face pe o perioadă îndelungată, timp în care antibioticul natural nu se întrerupe.

Rolul produselor CaliVita în tratarea adjuvantă și recuperarea pacientului.

ParaProtex. Antibiotic natural, cu o formulă unică în lume, produsul ParaProtex a adunat la un loc efectele terapeutice ale următoarelor plante și fructe:

  • Extractul din fructul Quisqualis Indica – care asigură o motilitate intestinală fiziologică ce previne stagnarea alimentelor în tractul digestiv și se recomandă în cazul indigestiilor și în prevenirea malnutriției cauzate de viermii intestinali.
  • Pelinul – tratează intoxicațiile alimentare, acționează împotriva viermilor intestinali, este un antimicotic, antiinflamator și antiinfecțios. Pulberea de pelin se recomandă și în cazul persoanelor care au ficatul afectat după un consum îndelungat de medicamente, substanțe toxice sau alcool.
  • Dracila – în scop medicinal se folosesc rădăcina, frunzele și fructele de dracila. Acidul citric și malic din fructe au proprietăți astringente. Cuaja conține berberină și berbamină, tanini, ceară, rășini, grăsimi vegetale, albumină, mucilagii. Datorită tuturor acestor componente se folosește pentru efectul tonic, purgativ și antiseptic.
  • Iarba de smirnă – acționează benefic asupra proceselor digestive și protejază ficatul împotriva substanțelor toxice.
  • Cuișoare – mirodenii cunoscute de toată lumea, cu un gust picant și dulce în același timp, în medicină sunt folosite ca antifungic, agent antibacterian, antiseptic și analgezic. Eugenolul, principalul component al cuișoarelor, ajută la relaxarea musculaturii netede, a tractului gastrointestinal, ameliorând stările de vomă, diaree, balonările sau durerile de stomac.
  • Juglans Nigra (pulbere de nuc negru) – bogată în iod natural are un puternic efect antiseptic, distruge fungii și paraziții intestinali.
  • Extractul din fructul Citrus Paradisi (semințe de grepfruit) – conține bioflavonoide, aminoacizi, zaharuri, tocoferoli și este eficient împotriva a peste 800 de tipuri de viruși și bacterii.
  • Usturoiul – este un antibiotic natural, contribuie la procesul de digestie și asigură o bună funcționare a sistemului cardiovascular.

Oregano Oil – produs extras din planta cu același nume, care conține carvacrol, timol, terpene și acid rosmarinic, substanțe cunoscute pentru proprietățile lor antiinfecțioase, antivirale, antibacteriene, antiseptice, antifungice. Oregano Oil este din ce în ce mai mult în atenția medicilor pentru că reprezintă o alternativă viabilă pentru medicamente, mai ales în cazul agenților patogeni care au dobândit rezistență la antibiotice.

Liver Aid – este un produs hepatoprotector, care are în compoziție: l-arginina, l-cisteina, l-ornitina, metionina, acid alfacetoglutalic, l-carnitina, colina, acid alfalipoic, extract de silymarin, crom și seleniu. Aminoacizii din compoziția produsului neutralizează metaboliții toxici din organism asigurând astfel o bună funcționare a celulei hepatice.

Acidophilus – este recomandat pentru reechilibrarea florei intestinale după un tratament cu antibiotic, ajută în tulburările digestive și reglează tranzitul intestinal.

Power Mins – este o combinație de minerale sub formă chelatată care asigură o absorbție ridicată. O tabletă, cu tehnologie ”Delayed Release”, conține: calciu, magneziu, zinc, mangan, fier, cupru, molibden, iod, crom, seleniu. Ele au următoarele roluri:

  • Calciul – contribuie la absorbția fierului și are rol în transmiterea excitațiilor nervoase
  • Magneziul – indispensabil sistemului nervos și muscular, are un rol important în procesul metabolic prin care glucoza se transformă în energie
  • Cromul – în lipsa lui, metabolismul glucidic nu este eficient
  • Fierul – este indispensabil în formarea globulelor roșii
  • Cuprul – fără el fierul nu poate fi înglobat în hemoglobină
  • Iodul – pentru buna funcționare a glandei tiroide
  • Manganul – susține activitatea unor enzime gastrice și are importanță în eliminarea toxinelor
  • Molibdenul – are rol în metabolismul glucidic și lipidic și este un component important al enzimei care asigură utlizarea fierului
  • Seleniul – este un antioxidant important (încetinește îmbătrânirea țesuturilor) și previne formarea tumorilor maligne
  • Zincul – controlează și dirijează procesele metabolice, activitatea enzimelor, menține integritatea celulelor și este indispensabil pentru sinteza proteinelor.

White Whillow (salcia albă) – scoarța sa conține o mare cantitate de salicină, salicortin și alte glicozide, acid tanic, rășină, oxalați și enzyme. Este numită ”aspirina natural” și este folosită în medicina populară din timpuri străvechi, ca:

  • Analgesic și antipiretic
  • Fortifiant și detoxifiant al organismului
  • Pentru combaterea hemoragiilor interne, gastritelor și enteritelor, a durerilor reumatice, articulare și cistitelor
  • Pentru ameliorarea afecțiunilor ficatului, rinichilor și inimii, în prevenirea infarctului miocardic
  • Pentru proprietățile sale vermifuge, anti-malarice
  • (Extern) pentru ameliorarea degerăturilor și tratarea hemoroizilor.

Spre deosebire de aspirină, salicina prezentă în scoarța salciei albe acționează selectiv, adică blochează, într-o măsură redusă, prostaglandinele din stomac și intestine. Astfel rareori apar tulburări gastro-intestinale. Trecând prin stomac și intestine, salicina ajunge în ficat, unde, în urma transformărilor, își exercită efectul benefic.

Liquid Chlorophyll – denumit și ”sânge verde” (”simbolul vieții”), este o substanță care, prin procesul numit fotosinteză, absoarbe lumina soarelui și o transformă în energie chimică, folosită apoi pentru sinteza glucidelor, aminoacizilor, etc. În 1930, dr. Hans Fisher a primit premiul Nobel pentru că a constatat că structura chimică a hemoglobinei este aproape aceeași cu a clorofilei (principala diferență este un atom de fier, în loc de atomul de magneziu ca la molecula de clorofilă). Prin urmare, clorofilinele joacă un rol important în detoxifierea internă a organismului (ele sunt un ”deodorant” intern). Obținut din lucernă (alfalfa), Liquid Chlorophyllconține toate vitaminele, mineralele și oligoelementele de care are nevoie organismul uman și este o sursă bogată de clorofilă. Administrarea ei orală:

  • Purificând sângele, scade mirosul fecalelor și urinei
  • Formează compleși moleculari compacți cu anumite substanțe chimice cunoscute sau suspectate de a cauza cancer (prezente în: fumul de țigară, carnea gătită și aflatoxina B)
  • Fiind un puternic antioxidant, poate scădea efectele oxidative induse de carcinogenii de natură chimică și de radiații
  • Are efect de alcalinizare la nivelul sistemului digestiv
  • Benefic pacienților care suferă de artrite reumatodoide
  • Ajută la îndepărtarea mirosului corporal, a respirației urât mirositoare
  • Ameliorează durerile de gât, indigestia
  • Îmbunătățește circulația sanguină, reduce senzația de oboseală
  • Întărește sistemul imunitar
  • Crește rezistența celulară față de bacterii
  • Stimulează vindecarea rănilor, favorizează cicatrizarea ulcerelor peptice și peristaltismul intestinal, etc.

Apa alcalină ionizată Aquarion. Conform studiilor făcute la nivel internațional, apa alcalină ionizată mărește imunitatea organismului și creează mediu nefavorabil dezvoltării parazitozei de orice fel.

Când apa este ionizată, mineralele alcaline, cum ar fi calciul (Ca), magneziul Mg), sodiul (Na) și potasiul (K), încărcate pozitiv sunt atrase de încărcătura negativă a ionului hidroxil (OH-) și formează astfel apa alcalină ionizată. Bând apă alcalină ne suplimentăm mai ușor cu minerale de care avem nevoie pentru neutralizarea deșeurilor acide din corpul nostru.

Noni Organic – este un produs avizat Internațional și European care conține:

  • 99,6% suc de noni certificat organic,
  • Concentrat de zmeură certificată organic.

Sucul de Noni are în compoziție:

  • Proxeronină, Proxeronază
  • Xeronină
  • Damnacantal
  • Scopoletină
  • Aminoacizi (17)
  • Vitamine, minerale, oligoelemente
  • Antrachinone (antimicrobian)
  • Terpeni
  • Fibre vegetale, acizi grași esențiali.

Xeronina – este un element constituent al fiecărei membrane celulare care:

  • Reînoiește celulele – la un consum de minim 6 luni
  • Protejează celulele împotriva degenerării și le energizează
  • Stimulează procesele de detoxifiere
  • Cresc nivelul endorfinelor
  • Antialergice, antiinflamatoare, analgezice.

Scopoletina:

  • Stimulează funcționarea epifizei (glandei pineale)
  • Crește nivelul serotoninei și al melatoninei
  • Stimulează biosinteza NO (oxidului de azot)
  • Îmbunătățește circulația sanguină
  • Antispastic, antioxidant, antiinflamator, antihistaminic, antihipertensiv.

Damnacantalul:

  • Reglează diferențierea celulară
  • Împiedică înmulțirea celulelor degenerate genetic
  • Îmbunătățește sistemul imunitar
  • Stimulează funcționarea limfocitelor T și B, macrofagelor și monocitelor (interferon)
  • efect anticancerigen (TNF – factorul de necroză tumorală)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *