Prevenirea Osteoporozei

Ce este osteoporoza si care sint factorii de risc
Osteoporoza este o boala caracterizata prin reducerea masei osoase si deteriorari ale tesutului osos. Acest lucru mareste fragilitatea oaselor si creste riscul fracturilor, care se produc spontan sau in urma unor traumatisme minime.
Osteoporoza este insa o boala ale carei consecinte sint foarte grave, in circa 60 la suta din cazuri ea fiind cauza unor handicapuri severe sau chiar a unor decese (fractura de sold este fatala in 30 la suta din cazuri). In afara de aceasta, recuperarea este incompleta, iar in 30 la suta din cazuri este nevoie de ingrijiri costisitoare pe termen lung.

O boala care iubeste femeile
Desi nu figureaza printre primele cauze de deces, osteoporoza este o afectiune de temut, deoarece ea poate actiona ani de zile, fara a putea fi detectata. Conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, ea se numara printre bolile majore ale epocii moderne, tributara unui anumit stil de viata, dar si prelungirii duratei de viata. In mod obisnuit, femeile sint victimele obisnuite ale osteoporozei, datorita pierderilor osoase in urma menopauzei, pierderi induse de deficitul estrogenic.
Circa 40-50 la suta din femeile de peste 50 de ani prezinta conditiile necesare ale unor fracturi de natura osteoporozica. Barbatii, in schimb, sunt mai putin atinsi, ei dezvoltind osteoporoza la virste mai inaintate.

Risc maxim la europene si asiatice minione
Ea nu este insa o fatalitate, daca este prevenita din timp. Riscul maxim de boala se intilneste la femeile albe si asiatice care sint minione sau la cele cu istoric familial pozitiv. Printre factorii de risc se numara deficitul estrogenic, menopauza, reducerea exercitiilor fizice, bolile endocrine, fumatul, alcoolul, cafeaua, afectiunile digestive, respiratorii si ginecologice.

Diagnostic si semne clinice
Osteoporoza comuna este clasic impartita in: osteoporoza de tip I, care se manifesta prin dureri, iar radiologic prin tasari vertebrale, si osteoporoza de tip II, care este osteoporoza fiziologica a senescentei, ce se exprima prin imbatrinirea normala a scheletului si se intilneste la toti subiectii virstnici. Cea de tip I afecteaza femeile aflate la 1,5-2 ani dupa menopauza, iar cea de tip II se intilneste la ambele sexe, insa dupa virsta de 70 de ani. Semnele clinice sint: dureri de tip mecanic, calmate de repaus, cele vertebrale (tasari) sau date de fracturi (antebrat, col femural). Alte semne sint: deformarea rahisului (cifoza accentuata, hiperlordoza lombara) si limitarea mobilitatii segmentului interesat.
Radiologic, se constata cresterea difuza a transparentei osoase, tasari vertebrale. Diagnosticul se pune pe seama prezentei simptomelor clinice (dureri osoase locale sau generalizate) si prin metode cum ar fi radiografia simpla, metode imagistice complexe, tomografia computerizata cantitativa. Pina la diagnosticul propriu-zis, prin testele de screening se urmareste insa depistarea precoce a pacientilor cu risc osteoporotic.

Boala poate trece neobservata pina pe la 60-65 de ani
Majoritatea oamenilor nu-si dau seama ca ceva nu este in regula cu ei decit atunci cind se rupe ceva. Tesutul osos este un tesut viu, fiind rezultatul unui echilibru, in care are loc si depunere de os, dar si pierdere de os. Cind acest echilibru este intrerupt si masa osoasa se diminueaza, apare osteoporoza: dupa virsta de 35 de ani, pierderea de os depaseste depunerea, oasele devin din ce in ce mai fragile, structura lor asemanindu-se cu cea a unui burete cu multe gauri. Osul devine deci poros, iar la cel mai mic soc se poate rupe.
Boala poate trece neobservata pina pe la 60-65 de ani, dar ea isi anunta prezenta prin pierderea de inaltime, tasari ale vertebrelor sau fracturi.

Osteoporoza
Osteoporoza: boala scheletica sistemica, caracterizata prin scaderea masei osoase, alterarea microarhitecturii tesutului osos si prin urmare: cresterea riscului de fractura.

Se disting 3 forme de gravitate:
– Osteopenia, scor T (BMD): -1/-2,5 DS
– Ostoporoza, scor T: depaseste – 2,5
– Osteoporoza manifesta sau complicata (fractura de fragilitate asociata)

1 din 2 femei si 1 din 5 barbati vor prezenta in cursul vietii cel putin o fractura legata de osteoporoza.

In lipsa unei depistari precoce, boala evolueaza timp indelungat silentios, fara semne clinice, debutand prin aparitia complicatiilor: fracturi (cele mai frecvente: incheietura mainii, vertebre/tasari, sold) asociate cu dureri cronice, deformitati si impotenta functionala (anchilozari). Aceasta duce la reducerea semnificativa a calitatii vietii pacientilor.

Osteoporoza a fost mult timp considerata ca o stare normala a varstnicilor neacordandu-i-se atentie. Dezvoltarea cunostintelor medicale arata ca osteoporoza nu este specifica numai generatiei a treia, ea apare si la varste mai tinere.

Osteoporoza poate fi tratata si mai ales prevenita cu succes. Cu cat boala este depistata intr-o faza incipienta, cu atat eficienta interventiei va fi mai mare. E bine ca boala sa fie tratata inaintea primelor fracturi osteoprotice, deoarece o prima fractura va initia aparitia altora.

Etiopatogeneza
Tesutul osos se afla in continua transformare, „remodelare”, rezultand din echilibrul relativ dintre doua procese antagoniste: formare si resorbtie osoasa.

Resorbtia mai intensa duce la osteoporoza.
In primele doua decade ale vietii predomina osteogeneza (formarea), rezultand: cresterea. Urmeaza o perioada de consolidare, aprox. 10 ani in timpul careia individul isi atinge maximul masei sale osoase (peak bone mass). Incepand cu varsta de 30 de ani, datorita predominarii resorbtiei, aceasta se va reduce treptat, rezultand o pierdere de aproximativ 3 % pe deceniu.
In menopauza pierderea osoasa se intensifica, atingand 2% anual

Factori de risc

Genetici:
– constitutie fragila
– sex feminin
– antecedente familiale (fracturi de sold ale mamei)

Hormonali:
– menopauza precoce
– hipogonadism la ambele sexe

Medicatii:
– corticoterapie prelungita

Boli:
– tirotoxicoza, hiperparatiroidismul primar, etc

Factori de risc influentabili:
– fumat
– exces de cafea si alcool
– sedentarism
– aport redus de calciu
– lipsa de vit D
– masa corporala redusa (cure de slabire)

Diverse:
– varsta avansata
– fracturi de fragilitate anterioare


E bine sa ne tratam de mici
Dat fiind faptul ca preventia ramane extrem de importanta in osteoporoza, firma CaliVita International vine pe piata cu o gama larga de produse naturale, produse cu o complexitate deosebita si un raport pret-calitate excelent.

Si pentru ca vorbim de profilaxie, profilaxia incepe inca din faza de conceptie. Parintii care si-au programat aducerea pe lume a unui bebelus trebuie sa-si pregateasca organismul pentru acest eveniment.

Produsul recomandat este New Life – 2+1 tablete /zi cu cateva saptamani inainte de fecundatie.

Formula produsului New Life cuprinde atat complexul de vitamine B precum si acidul folic care contribuie substantial la formarea placentei si dezvoltarea embrionului cat si aportul crescut de calciu necesar pentru dezvoltarea sistemului osos si a dentitiei fatului.

New Life se poate administra in timpul sarcinii si in perioada alaptarii, cu acordul medicului curent.

Nou nascutul sau sugarul se bucura de prezenta pe piata a produsului Infant Formula (un complex de vitamine sub forma de sirop, cu un gust placut)
Mod de administrare: 1 ml/zi

Copiii de la 1-8 ani – cu mai multa nevoie de vitamine decat adultii. Din fericire pentru noi si pentru ei produsele LION KIDS (Lion Kids Punch, Lion Kids Chocolate, Lion Kids Vitamina D) contin toata gama de vitamine si minerale necesare cresterii si dezvoltarii armonioase a copiilor.
Mod de administrare 1-3 tablete/zi

Administrarea vitaminelor si a suplimentelor alimentare la copii prescolari si scolari are un rol foarte important si in domeniul educational,. La aceasta varsta copii isi formeaza obiceiurile si deprinderile, care ii pot marca pe tot restul vietii. Este un lucru extraordinar sa-i obisnuim pe micutii nostrii sa-si administreze in fiecare zi produsele de care au nevoie.

Intre 8-18 ani tinerii inregistreaza cresteri bruste in inaltime, cresteri care necesita un consum suplimentar de vitamine si minerale. In aceasta perioada se recomanda unul din produsele de mai jos:
– Full Spectrum 1-3 tb/zi
– Super Mega 50 1 tb/zi
– Vital (0, A, B, AB) 1-2 tb/zi
– Strong Bones 1-2 cp/zi
– Power Mins 1-2 cp/zi
acestea pot fi asociate cu:
– Omega 3 sau Super Soya Lecitin 1-3 cp/zi
– Rhodiolin 1-3 cp/zi
– Noni 2 linguri/zi

De asemenea la aceasta categorie de varsta trebuie avut mare grija la alimentatie, deoarece tinerii nu mai sunt sub supravegherea directa a parintilor sau bunicilor si aleg formele de alimentatie gen fast-food.

Este bine sa avem in vedere ca in alimentatia zilnica a tinerilor sa existe cantitati suficiente de: cereale inegrale sau imbogatite, legume cu frunze de culoare verde, galbena sau portocalie, citrice si alte fructe bogate in vit. C, lapte, branza, iaurt, carne, peste, ficat, oua.

Adultii si persoanele de varsta a treia trebuie sa aiba in vedere o alimentatie echilibrata care sa cuprinda alimente din toate grupele specificate mai sus, numai ca portiile lor vor fi mai mici deoarece o data cu inaintarea in varsta, metabolismul devine mai lent si nevoile energetice ale organismului scad.

De asemeni adultii si varstnicii trebuie sa prinda in programul lor si exercitii usoare de gimnastica, sport si plimbari in aer liber. Dintre suplimentele alimentare recomandam in plus:
– Joint Protex 1-3 tb/zi
– Shark Aid 3-6 tb/zi

Si pentru ca riscul cel mai mare de osteoporoza il prezinta femeile la menopauza, recomand cu multa caldura produsul Menopausal Formula, un produs de exceptie care pe langa complexul de vitamine si minerale mai contine coada calului care intareste oasele si ajuta la eliminarea apei din organism, si borul – un mineral care este capabil sa impiedice in buna masura decalcifierea oaselor.
– Menopausal Formula 3-9 cp/zi

Ultimul dar nu cel din urma produs recomandat pentru prevenirea osteoporozei este minunatul Bioharmonex, un dispozitiv electronic care poate si trebuie folosit de toti membrii familiei indiferent de varsta si sex. Programul special oase-coloana este conceput sa ajute celulele osoase sa se regenereze si sa retina mineralele structurale vitale din fluxul sanguin, cum ar fi calciul. Acest program este conceput sa sprijine functionarea eficienta a acestor celule si astfel poate ajuta la mentinerea unei structuri osoase puternice, la recuperarea de dupa fracturile osoase sau osteoporoza.

Va doresc multa sanatatea
alaturi de produsele CaliVita International

Dr. Dan Navolan

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Post