Densitatea osoasa (Test osteoporoza)

Multe persoane ignora un examen important precum determinarea densitatii osoase.

Evaluarea densitatii osoase este rapida si nedureroasa, putand prezice daca vor aparea sau nu probleme legate de sistemul osos. In plus, medicul poate stabili un tratament adecvat in functie de rezultatele testului sau poate recomanda modificarea stilului de viata.

Testul care determina densitatea osoasa este un bun predictor al riscului de fractura, afirma Felicia Cosman, director medical al Fundatiei Nationale de Osteoporoza din Washington. Este foarte importanta minimalizarea riscului de fractura, intrucat cu cat pacientul este mai invarsta cu atat riscul de fractura este mai crescut, putand fi nevoie de spitalizare indelungata si pierderea mobilitatii pe termen lung.

Factori de risc

Anumite persoane prezinta un risc crescut de pierdere a masei osoase, afectiune denumita osteoporoza, oasele prezentand un risc crescut de fractura.

Factorii care cresc riscul de osteoporoza sunt:

  • istoricul familial de osteoporoza
  • sistemul osos fragil
  • anumite afectiuni asociate, ca poliartrita reumatoida
  • ingestia de medicamente ca si corticosteroizii
  • un anumit stil de viata: consumul de alcool, neefectuarea de exercitii fizice, fumatul, consumul de coca-cola, dieta saraca in calciu, fosfor si vitamina D.

Indicatiile testarii densitatii osoase

1 din 2 femei si 1 din 5 barbati vor prezenta in cursul vietii cel putin o fractura legata de osteoporoza.

In lipsa unei depistari precoce, boala evolueaza timp indelungat silentios, fara semne clinice, debutand prin aparitia complicatiilor: fracturi (cele mai frecvente: incheietura mainii, vertebre/tasari, sold) asociate cu dureri cronice, deformitati si impotenta functionala (anchilozari). Aceasta duce la reducerea semnificativa a calitatii vietii pacientilor.

Osteoporoza a fost mult timp considerata ca o stare normala a varstnicilor neacordandu-i-se atentie.

Dezvoltarea cunostintelor medicale arata ca osteoporoza nu este specifica numai generatiei a treia, ea apare si la varste mai tinere.

Osteoporoza poate fi tratata si mai ales prevenita cu succes. Cu cat boala este depistata intr-o faza incipienta, cu atat eficienta interventiei va fi mai mare. E bine ca boala sa fie tratata inaintea primelor fracturi osteoprotice, deoarece o prima fractura va initia aparitia altora.

Testul densitatii osoase furnizeaza doua rezultate: scorul T si scorul Z.

Scorul T – furnizeaza rezultatul prin compararea densitatii pacientului cu densitatea osoasa a unei persoane ce prezinta densitate maxima osoasa.
Un scor T de -1 sau mai mult este normal.
Osteopenia (o densitate osoasa mai mica decat cea normala) se incadreaza la valori intre -1 si -2,5.
Mai putin de -2.5 inseamna osteoporoza.

Scorul Z – compara densitatea pacientului cu cea a unei persoane de aceeasi varsta, pentru a aprecia gradul piederii osoase.
Un scor Z negativ inseamna ca pacientul prezinta oase fragile, un scor pozitiv inseamna ca pacientul se incadreaza in limite normale.
Daca scorul Z este mai mic decat a unor persoane de aceeasi varsta, poate fi un semnal de avertizare, ca ceva din punct de vedere medical de intampla. Poate exista doar o lipsa de vitamina D.

Utilizarea rezultatelor testelor
In functie de rezultatele testelor, medicul specialist poate face diverse recomandari, de la prescrierea unei medicatii ce mentine sau construieste aparatul osos, la sublinierea importantei efectuarii de exercitii fizice regulate si asigurarii unei cantitati adecvate de calciu si vitamina D.
Repetarea testului se va face in functie de rezultatele acestuia.
In cazul in care sistemul osos este pastrat, se recomanda efectuarea testarii la fiecare cinci ani.
Daca se afla in limite medii, se va repeta odata la doi ani.
In cazul unei rarefieri severe a masei osoase recomandam tratament si repetarea anuala a determinarii densitatii osoase.