Ateroscleroza – depistarea precoce cu Arteriograful TensioMed™ – la Centrul Medical Sănătatea Craiova

Deși, în fiecare zi, în mass-media auzim mesajul de interes public ”Pentru o viață sănătoasă evitați consumul de zahăr, sare și grăsimi”, totuși tentațiile reclamelor, graba, obiceiurile sau pofta de ceva dulce, ne fac să le ignoram. Biscuiții, pizza, hamburgherii, shaorma, asezonate cu o băutură răcoritoare (coca-cola, sprite, fanta, bere, etc.), au început să facă parte tot mai mult din viața noastră, dar mai ales, din viața copiilor, adolescenților sau tinerilor.

Principala problemă cu aceste alimente este că au un conținut ridicat de grăsimi dăunătoare organismului alături de glucidele simple din zahăr și făină albă. Aceste combinații alimentare oferă un număr mare de calorii și prezintă riscuri pentru sănătatea vaselor de sânge, favorizând apariția aterosclerozei.

Ateroscleroza este o boală care apare ca urmare a depunerilor pe pereții interni ai arterelor, a unor depozite de substanțe grase, lipido-colesterolice și săruri de calciu, care formează plăci de ateroame. În paralel cu aceste depuneri are loc sclerozarea pereților arterelor care devin rigizi în urma formării unui țesut conjunctiv, cu pierderea elasticității.

Boala debutează încă de la vârsta de 20-25 ani și evoluează ”în tăcere“ o perioadă variabilă de timp. Este un proces lent, care se poate dezvolta în ani de zile, fără nici un simptom și duce la îngustarea arterelor care transportă sângele oxigenat de la inimă către celelalte organe ale corpului.

Astfel ateroscleroza poate cauza infarct miocardic acut, atacuri vasculare cerebrale sau alte afecțiuni cardiovasculare.

Într-un top nedorit al mortalității din cauza afecțiunilor cardiovasculare, Romania este pe locul I în Europa și pe locul III în lume. Astfel că, în ultimul deceniu, nu mai puțin de 1.700.000 de români și-au pierdut viața din cauza acestor afecțiuni.

Vestea bună este că ateroscleroza poate fi prevenită și chiar încetinită, prin identificarea și corectarea factorilor de risc, dar și în depistarea stadiilor incipiente ale aterosclerozei pentru inițierea terapiei specifice.

Primele modificări vasculare, asociate cu faza incipientă a aterosclerozei, sunt acum detectabile cu metode de măsurare a funcției arteriale. De exemplu cu Arteiograf TensioMed™

Unda de puls este oglinda rigidității arteriale și a funcției arteriale. Forma undei de puls este influențată de elasticitatea aortei și rezistența arteriolelor periferice, toate acestea putând fi apreciate prin analiza undelor de puls.

Analiza undei pulsului este posibilă în present prin folosirea unei metode noninvazive cu ajutorul dispozitivului medical acreditat Arteriograf TensioMed, disponibil recent la Centrul Medical Sănătatea Craiova.

Arteriograful măsoară “vârsta arterelor“ care înseamnă starea de rigiditate crescută a arterelor. Această rigiditate se agravează cu vârsta, depinzând de stilul de viață și anamneză familială. Această stare apare când se pierde elasticitatea arterelor, acestea devenind treptat rigide, în literatura de specialitate cunoscută sub numele de “Stiffnessul arterial”.

Parametrii măsurați de Arteriograf TensioMed sunt:

I. Parametrii de funcție arterială și stiffness:

  • PWVao – viteza de propagare a undei de puls în aortă (m/s) este influențată în cea mai mare măsură de elasticitatea peretului aortic. Valoarea normală a PWV pentru aortă este între 5-15 m/sec, dependentă de leziunile structurale ale peretelui aortic. Pierderea elasticității aortei (semnalată de creșterea PWV) este un predictor important al mortalității cardio-vasculare, la nivelul populației generale asimptomatice.
  • Aix – indice de augmentare (%). Aix este utilizat ca un indicator al rigidității arteriale. A fost demonstrat că prezice evenimentele cardiovasculare majore. Aix, reprezintă raportul procentual dintre diferența de amplitudine a celor două vârfuri de undă sistolică vizibilă pe curba undei de puls arterial – și anume unda de ejecție directă (sistolică precoce) P1, respectiv unda reflectată (sistolica tardivă) P2 pe de o parte și amplitudinea presiunii de puls (PP) pe de altă parte.

Aix (%) = (P2 – P1) / PP 100. Aix este oglinda și măsura capacității de dilatare reală a arteriolelor și oferă informații prețioase cu privire la funcția / disfuncția lor. Este așadar un indicator prețios al disfuncției endoteliale și poate fi modificat prin medicație.

Aix (%) = (P2 – P1) / PP 100. Aix este oglinda și măsura capacității de dilatare reală a arteriolelor și oferă informații prețioase cu privire la funcția / disfuncția lor. Este așadar un indicator prețios al disfuncției endoteliale și poate fi modificat prin medicație.

  • SBPao – presiune sistolică centrală (mm Hg)este presiunea arterială măsurată lângă inimă, în rădăcina aortei. Ea nu are aceeași valoare cu presiunea măsurată în periferie (pe artera brahială cu tensiometrul), din cauza influenței rigidității arteriale și a reflexiei undelor. Presiunea centrală ridicată, chiar și la pacienții cu presiune brahială normală, e asociată cu risc crescut de atac vascular cerebral, infarct miocardic și boală renală cronică. Scăderea presiunii sistolice centrale (posibilă prin medicație specifică) este asociată cu micșorarea riscurilor cardiovasculare, de aceea măsurarea presiunii sistolice centrale are un beneficiu crescut pentru identificarea și urmărirea pacienților cu risc crescut, adesea asimptomatici.
  • PPao – presiunea pulsului în aortă (mm Hg) este diferenta dintre presiunea sistolica si diastolica centrala. PPao este normal sub 50 mmHG.
  • DRA – aria de reflexiune diastolică. Artera coronariană stângă asigură aprovizionarea cu sânge și oxigen a ventricolului stâng al inimii; totuși această arteră este perfuzată în principal în timpul diastolei. Astfel, presiunea diastolică de perfuzie și durata diastolului joacă un rol determinant în alimentarea cu sânge a ventriculului stâng al inimii. DRA este un parametru complex fără dimensiuni, descrie intensitatea reflecției undelor diastolice și durata diastolului. Cu cât DRA este mai mare, cu atât perfuzia coronariană stângă este mai bună. DRA este normală peste 40.
  • SAI și DAI – indice de arie sistolică și diastolică (%). Presiunea de manevră la nivelul tensiunii arteriale diastolice se obține în cabinele semnalelor volumetrice. Aria de sub curbă este luată ca 100% și apoi este divizată în sistem sistolic (SAI) și diastolic (DAI) și exprimată ca procent din totalul (100%). În situația normală, în repaus, cu ritm cardiac normal, SAI este mai mică de 50, iar DAI mai mare de 50.
  • ED – durata de ejecție a ventricului stg (ms)
  • RT – timpul de returnare (s)

II. Presiunea arterială periferică:

  • Sys – presiunea sistolică (mm Hg)
  • Dia – presiunea diastolică (mm Hg)
  • HR – frecvența cardiacă (bătăi/min)
  • MAP – presiunea medie arterială (mm Hg)
  • PP – presiunea pulsului periferic (mm Hg)
  • ABI – indice gleznă-braț.

Arteriograful TensiMed™ folosește ca senzor o manșetă specială care se aplică pe braț, este legată de un tonometru oscilometric de precizie și rezoluție ridicată, semnalele slabe din manșetă fiind amplificate și percepute într-o calitate adecvată. Prin transmiterea acestor date – utilizând tehnologie wireless – la un calculator cu un soft special, devine posibilă prelucrarea suplimentară, detailată a acestora.

Metoda este neinvazivă, nedureroasă, nu se creează o stare de disconfort pacientului și este extrem de utilă pentru toți adulții cu vârsta de peste 30 ani, vârstă de la care poate începe fenomenul de ateroscleroză.

Lumea s-a schimbat. Și odată cu ea și pretențiile noastre.

Stresul de a avea o viață în lux – în detrimentul odihnei, sportului zilnic, a hrănirii la timp cu produse proaspete și fără E-uri – au favorizat creșterea frecvenței bolilor cardiovasculare și nu numai. Omul nu poate avea o viață lungă dacă e lipsit de: mișcare, odihnă, relaxare, aer curat, apă sănătoasă, hrană proaspătă, naturală și antioxidanți. Acesta e adevăratul motiv pentru care nimeni nu e ocolit sau iertat de boală, indiferent de meserie și țară.

Dacă vrei să trăiești fără griji, cea mai sigură formă de a nu te mai confrunta cu astfel de probleme medicale este PREVENȚIA. Ea constă în:

  • Depistarea la timp a disfuncțiilor și afecțiunilor,
  • Renunțarea la obiceiuri dăunătoare (factorii de risc externi, precum: fumatul, consumul de dulciuri, pâine și hrană în exces, grăsimi animale și vegetale, alcool, cafea, coca-cola, energizante, droguri).
  • Consumul regulat de suplimente naturale de calitate.

Pentru o bună prevenție este indicat să vă faceți verificări la aparatul arteriograph cel puțin o dată pe an (din șase în șase luni). Medicii Centrului Medical Sănătatea din Craiova vă stau la dispoziție.