Afla cat de periculoasa este muscatura unei capuse

A sosit din nou primavara si odata cu ea si buna dispozitie. Acum ne putem bucura in sfarsit de soare si cel mai important putem pleca cu toti membrii familiei la iarba verde in parcuri sau paduri, in gradinile de legume sau in livezile cu pomi in floare.
Miscarea in aer liber este o conditie esentiala pentru sanatatea fiecaruia dintre noi dar mare atentie – in zonele impadurite si mai ales in cele acoperite cu iarba inalta exista riscul sa fim muscati de capuse.
Unele capuse pot fi purtatoare a unei bacterii ce provoaca boala Lyme sau ” boala cu o mie de fete ” .
Aceste artropode sunt foarte active in perioada calduroasa, traiesc in zonele umede cu iarba dar pot folosi drept gazde si animalele de companie precum cainii sau animalele salbatice, preferate fiind caprioarele si soarecii.
Boala Lyme, denumita si borelioza este o afectiune transmisibila, cu caracter sistemic, al carei agent etiologic – bacteria Borrelia burgdarferi se transmite prin muscatura de capuse.

Cum se manifesta boala Lyme ?

Semnul clinic cel mai fidel al bolii Lyme este ” eritemul migrator „, o leziune cutanata ce apare ca o pata rosie circulara in forma de tinta, cu un cerc alb in interior.
La cateva zile dupa muscatura este posibil ca acest eritem sa dispara, ceea ce face ca persoana muscata sa nu acorde nici un fel de importanta acestui incident.
La cateva saptamani de la intepatura, la unele persoane pot aparea diverse simptome cum ar fi : dureri de cap, oboseala, febra, dureri musculare, tulburari de somn, tulburari de vedere, etc.
In asemenea situatii este obligatorie prezentarea la medic, in vederea efectuarii unui pachet de analize cum ar fi :

  • titrurile de anticorpi din fazele acuta si de convalescenta;
  • titrurile pozitive ale testului imunoenzimatic (ELISA) trebuie confirmate prin Western Blot. Totusi seroconversia poate fi intarziata (de ex. > 4 saptamani) sau, uneori absenta, iar titrurile pozitive de IgG pot arata o infectie anterioara.

Ca urmare, diagnosticul depinde atat de rezultatul testelor cat si de prezenta manifestarilor tipice.
In situatia in care boala Lyme nu a fost depistata la timp si deci nu a fost tratata, dupa mai multe saptamani sau luni, spirochetele se pot raspandi prin sange spre numeroase zone ale organismului si pot aparea semnele unor complicatii grave si anume:

  • Manifestari neurologice – cefalee, astenie, paralizie de nerv facial.
  • Manifestari cardiace – palpitatii, miocardita
  • Manifestai musculare – scheletare – artrita cronica, artralgie, mialgia si fibromialgia.

Afectarile neurologice sunt alaturi de cele de tip artritic si oftalmologic cele mai invalidante, bolnavii de borelioza putand deveni mari schelari neuro-locomotori, cu integrare socio-profesionala precara, ajungand chiar dependenti de fotolii rulante sau imobilizati la pat.
Boala Lyme se mai numeste si „boala cu o mie de fete” deoarece simptomele pot fi asemanatoare cu multe alte boli precum: scleroza multipla, Parkinson, Alzeimer-ul, starile si reactiile fiind diferite de la om la om.

Ce trebuie facut ?

In cazul in care o persoana a fost muscata de o capusa, sa o indeparteze cat mai repede cu ajutorul unei pensete, dupa care trebuie foarte bine spalata zona cu apa si sapun si aplicata o solutie antiseptica.
Trebuie mers la medicul de familie pentru a va recomanda setul de analize care trebuie facut si in functie de rezultate tineti legatura cu medicul specialist.
Din pacate testul de sange pentru identificarea bolii Lyme nu este intotdeauna concludent. S-au inregistrat si cazuri de fals pozitiv sau fals negativ.
Analiza de sange in camp intunecat in schimb poate identifica spirochetele de borelia foarte rapid chiar daca analizele de sange sunt negative.

Dr. Enache Delia
Centrul Medical Sanatatea

Articol aparut si in Suplimentul de Sanatate – distribuit de Gazeta de Sud

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *